Optocht in Hollum op koninginnedag.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Eén van de kippenkarren

Hollum. 29 april - Veel oranje en kippen(veren) in de jaarlijkse optocht op koninginnedag. Het was weer druk in Hollum, veel toeschouwers waren van het hele eiland naar het centrum van het dorp getrokken. In een lange rij waren de eindprodukten zichtbaar van wekenlange noeste avondarbeid. Twee thema's vielen op doordat meerdere wagens ze gebruikten; Oranje (W.K. voetbal) en de het kippenvirus. lees verder >>>


Weer poging tot oplichting postbankklanten

Nes. 29 april - Wederom worden middels een email klanten van de postbank verzocht gegevens in te voeren op een phishing site. Zij kregen een mailtje met de onderstaande tekst:

Geachte Postbank klant, We willen u hierbij informeren over de nieuwe mogelijkheden van MyPostbank Plus ++.
Enige tijd geleden hebben we u geinformeerd over dit onderwerp vandaar dat u nu een bevestiging ter controle krijgt.
Hierbij verzoeken we u om uw 'persoonlijke identiteit' vast te stellen.
Klik op de onderstaande link om uw gegevens te verifieren:
https://mijn.postbank.nl/internetbankieren/SesamLoginServlet
Let op uw gegevens moeten voor 1 mei 2006 binnen zijn
Alvast bedankt,

Ron van Kemenade
directie Postbank.nl

U wordt geadviseerd hier niet op in te gaan. De echte postbank kunt u eventueel middels een mailtje of telefoontje verwittingen van deze poging tot oplichting.


Lintjesregen op Ameland

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Ankie Blokker blaast geconcentreerd mee in Forza Musica

Nes, Buren, Hollum. 28 april - Op de foto blaast Ankie Blokker nog nietsvermoedend op de alt mee in Forza Musica. Haar was verteld dat één van de korpsleden uit Hollum een lintje zou krijgen. Dit muzikale gezelschap zou de geridderde een aubade voor de Zwaan geven. Het uitnodigende gebaar van burgemeester Lesterhuis, die vanuit de herberg op haar afliep deed het kwartje vallen.
Zij was de laatste van drie Amelanders die op 28 april door de koningin werden bedacht met de versierselen behorend bij deze koninklijke onderscheiding. Als eerste was Tineke Kooiker-Molenaar aan de beurt. Als een A2 melding - 0320570 09:19:18 28-04-06 A2 NESSERWEG BALLUM CPA Regio Friesland - werd zij opgeroepen te verschijnen in kazerne van de hulpdiensten. Daar was het haar al snel duidelijk dat haar iets bijzonders stond te wachten. Zo werd ook Ids Polet als de volgende met een smoesje naar het Landbouw en Juttersmuseum gelokt. Deze Amelander boer is flink actief in de Amelander samenleving. Dit behaagde onze vorstin ook hem in corps van de oranje lintjes dragers op te nemen. lees verder >>>


37 sollicitanten voor burgemeesterspost

Leeuwarden. 28 april - Voor de vacature van burgemeester op Ameland ontving commissaris van de Koningin, Ed Nijpels, 37 sollicitatiebrieven.
Van de sollitanten is het volgende bekend: Drie vrouwen en 34 mannen hebben gesolliciteerd. Dertien kandidaten zijn lid van de VVD acht van het CDA, vijf van de PvdA, vier van D66, 3 van Groen Links, drie van een lokale partij en één is partijloos. Zeventien kandidaten hebben al ervaring als (oud)wethouder. De andere twintig sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke en/of maatschappelijke achtergrond. Achtentwintig kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 50 en 60 jaar oud, zeven kandidaten zijn tussen de 40 en 50 jaar en twee tussen de 30 en 40 jaar oud. 
Binnenkort wordt door dhr. Nijpels een selectie uit de kandidaten gemaakt en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Ameland. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Hierna brengt de commissie verslag uit aan de gemeenteraad en zet twee kandidaten op 1 en 2. In een besloten vergadering overlegt de raad over het voorstel en brengt de nummer een van de aanbevelingslijst bekend. Ondermeer aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming door de Kroon.


Grutto en tureluur krijgen € 60.000

Leeuwarden. 28 april - € 60.000 beschikbaar voor bescherming grutto en tureluur. De provincie Fryslân stelt voor het derde jaar de subsidieregeling ‘fleanende euro’s’ open. In totaal is € 60.000,- subsidie beschikbaar voor boeren die nesten en jonge vogels van grutto en tureluur op grasland extra bescherming willen bieden. Gedeputeerde Andriesen: ‘Vorig jaar hebben wij de regeling nog beter afgestemd op het agrarische gebruik van grasland. We hebben de vergoeding per nest verhoogd van € 40,- naar € 60,-. De grote mate van vrijheid van agrariërs om zelf te bepalen waar op het perceel gras langer blijft staan voor de jonge vogels, spreekt aan. Een werkbare regeling voor deelnemende agrariërs en vogelwachters is noodzakelijk om weidevogels op een goede manier te beschermen. Ook de Bond van Friese vogelbeschermingwachten is enthousiast over de flexibele regeling.’
lees verder >>>


Oude gemeentehuis start in nieuwe functie

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Esther laat haar handen voor zich spreken.

Nes. 22 april - Esther Nagtegaal opent haar kunstgalerie in het oude Gemeentehuis van Ameland.
- binnenkort meer -


Rabobank klanten slachtoffer van phishing activiteiten

Nes 16 april- Raboklanten kregen vandaag mail met de volgende inhoud:

"Geachte heer/mevrouw, Bij Rabobank is u en uw persoonlijke gegevens erg belangrijk, Enige tijd geleden hebben we onze servers daarom aangepast aan nieuwe veiligheids standaarden, daarom verzoeken we u om uw gegevens bij te werken. Klik op de onderstaande link om uw gegevens te verifiëren: https://bankieren.rabobank.nl/mijnbankzaken/verifieren *BELANGRIJK: Uw gegevens zullen niet met derden worden gedeeld. Alvast bedankt, P. Boeter Rabobank Accounts Manager "

WAARSCHUWING - Ga hier niet op in. Dit is een poging u gegevens betreffende uw bankrekening te ontfutselen.


Ik voelde opeens een krachtige arm onder mijn oksel.

Ballum 11 april- Vorig jaar raakte de 66jarige Rotterdammer Paul Winckers bij Buren in de zee in moeilijkheden. Hij was met een Duits kind ver de zee in gegaan. Het kind had zo'n plezier in het water. Via een vakantieuitwisselingsprogramma was het uit Berlijn met het gezin van de man op Ameland te logeren.
Door de onstuimige branding viel de man en werd meegezogen door de stroom. Eigenlijk zo vertelde hij had hij het al opgegeven. Opeens voelde ik een krachtige arm onder mijn oksel zo vertelt hij.
De 23jarige William de Jong was met vrienden van zijn voetbalelftal aan het raften in de branding. Hij zag het gebeuren, greep in en wist de man te redden.
Vandaag kreeg hij de Carnegiemedaille uitgereikt door Burgemeester Lesterhuis wegens betoonde moed.


Amelander Men en Rij Vereniging bestaat 25 jaar


Ballum. 10 april
Amelander Men en Rij Vereniging viert haar 25 jarig bestaan. Op 21 mei is er een feestdag in de Seelon.
lees verder>>>

Ameland (©2004 www.janspoelstra.nl
Klaas de Haan met zijn span in actie tijdens een paardemarathon
© 2004 foto: Jan Spoelstra
Toerisme Ameland kan profiteren van zorgbehoefte

Leeuwarden 10 april- De toeristische sector in het Noorden kan meer mensen trekken, als ze zich beter richt op mensen met een beperking. Deze groep wil graag op vakantie, maar merkt vaak dat appartementen niet aangepast zijn voor gehandicapten. In opdracht van de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe, de Kamer van Koophandel, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en vier thuiszorgorganisaties is onderzoek gedaan naar de combinatie toerisme en zorg. De conclusie van onderzoekbureaus Van der Tuuk en Verkooijen en Beima is dat deze groep graag op vakantie wil. Maar dat 80 procent vindt dat de accommodaties niet altijd goed zijn aangepast. Deze resultaten zijn vanochtend gepresenteerd tijdens een symposium in Leeuwarden. Mensen met een beperking gaan het liefst op vakantie tussen andere mensen. Maar in de meeste vakantieparken en hotels blijkt de accommodatie niet geschikt. Er zijn geen er zijn geen verhoogde toiletten, liften of beugels aan de muur of er zitten drempels in het appartement en de deuropeningen zijn te smal. Zelfs al is de woning aangepast dan ligt een zandpad er naar toe of dat deze uitsluitend per trap bereikbaar is. Toeristische bedrijven op Ameland kunnen veel winnen door deze groep geschikt onderdak te kunnen bieden. ,,Mensen worden ouder en daar horen beperkingen bij’’, aldus onderzoekster L. Verkooijen. Zij heeft met name mensen ondervraagd die thuis wonen. Bedrijven die de accommodaties goed voorelkaar hebben en er reclame mee maken, kunnen goede zaken doen. ,,Door de vergrijzing wordt deze groep alleen maar groter.’’ Bovendien is de groep bereid om goed te betalen voor een vakantie. Volgens Verkooijen hebben gehandicapten ongeveer 420 euro per persoon over voor een weekje ertussenuit. Dat is 270 euro meer dan dat de gemiddelde, gezonde toerist uitgeeft. ,,Deze groep is gewend dat ze iets duurder uit zijn: zij kunnen nu eenmaal niet in een tentje op een luchtbed. En met name de groep gepensioneerde babyboomers die er straks aankomt, kan dit ook betalen.’’ Volgens de onderzoekers is er in Noord-Nederland ruimte is voor 2100 slaapplaatsen: goed voor 334 extra banen en een toename van de toeristische bestedingen in de drie Noordelijke provincies met ongeveer zestien miljoen euro per jaar. Omdat deze groep mensen ook hulp nodig heeft van bijvoorbeeld thuiszorg kan de werkgelegenheid in deze branche met nog eens 174 banen groeien. Volgens de onderzoekers zou het een goede zaak zijn als er een organisatie onstaat, om de zorgpotentie beter te kunnen benutten.
250 Nordic Walkers prikken in Amelander bodem.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Op Olga's commando gaan de stokken omhoog

Nes. 8 april - Met zijn tweehonderden waren ze naar Ameland gekomen Nordic walkers uit heel Nederland. Daarbij kwamen nog een vijftig enthousiaste Amelanders.
Aangevoerd door Olga Commandeur deden ze met stokken en al een warming up. Daarna was de start van een naar keuze 10 of 20 kilometer lange Nordic Walking route. De Pittige tocht voerde over een flink deel van de Waddendiamant.


Noordelijke volksdansers op Ameland.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

volksdansgroep "t Aol Volk uit Emmen.

Hollum. 8 april - Met veel enthousiasme danst hier de volksdansgroep "t Aol Volk uit Emmen. Op het Zwaneplein in Hollum werd door alle deelnemnde groepen gedanst. De Noordelijke volksdansers hielden hun bijeemkomst op Ameland,
Op zaterdag 8 april a.s. was de dansgroep De Amelanders voor de 5de keer in hun 44 - jarig bestaan, gastheer zijn van de vergadering van district Noord van de Federatie van folkloristische groepen in Nederland.
Alle 12 dansgroepen, die lid zijn van genoemde federatie, ongeveer. 250 gasten uit Terschelling, Sneek, Leeuwarden, Bolsward, Heerenveen, Hindeloopen, Burgum, Dokkum, Emmen, Zandeweer en het Hogeland.
Na ontvangst en de jaarvergadering in Ons Hol in Hollum, was er s middags gelegenheid voor de folkloristen een bezoek aan de musea, molen en/of vuurtoren te brengen.
De groepen verzorgden 2 dansoptredens van ruim 1,5 uur verzorgen en wel op het Zwaneplein en in het verzorgingshuis De Stelp te Hollum. De leden van de dansgroepen zijn daarbij gekleed in de klederdracht van hun eigen streek van plm. 1850/1860 of iets eerder. De groepen verzorgden 2 dansoptredens van ruim 1,5 uur verzorgen en wel op het Zwaneplein en in het verzorgingshuis De Stelp te Hollum. De leden van de dansgroepen zijn daarbij gekleed in de klederdracht van hun eigen streek van plm. 1850/1860 of iets eerder.


Amelander scholier wint derde prijs in landelijke wedstrijd.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Marije de Lange en Martinus Spoelstra

Groningen. 7 april
Friese vwo studenten winnen derde prijs in landelijke werkstukken wedstrijd in Groningen
Marije de Lange uit Molenend en Martinus Spoelstra uit Buren op Ameland zijn met hun gezamelijke profielwerkstuk derde geworden in een landelijke werkstukken wedstrijd uitgeschreven door de RUG uit Groningen.
De beide leerlingen v.w.o. aan het Pieter Jelles hadden hun arbeid gewijd aan legendes uit de popgeschiedenis. De juichende ontvangst op hun school had ze gestimuleerd aan de competitie in Groningen van 200 deelnemers uit het hele land mee te doen.


Reeëntelling gaat niet door op acht april.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Grazende reeén in de avondschemering aan de zwarte weg.

Hollum. 6 april
De reeëntelling die morgen zou plaatsvinden is wegens weersomstandigheden. De wildbeheerseenheid Ameland meent dat het schuwe wild zich nu meer zal schuil houden, wat een correcte telling bemoeilijkt.
Op een nog nader te bepalen dag in mei zal de nu de telling plaatsvinden.

Op Ameland gaat 65plus gratis met de bus.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Michiel van Hulten stapt op lijn 132

Buren. 6 april
Lijn 132 naar Buren is vanmorgen door oud-staats secretaris Michiel van Hulten in gebruik gesteld. De nieuwe lijn wordt mede betaald door ondernemers wiens naam dan ook vermeld worden op de bus. Een ander deel van het akkoord tussen bedrijfsleven, vervoerder en overheid is het gratis vervoer voor de ongeveer 440 vijfenzestigplussers op Ameland.
Het busvervoer op Ameland is het eerste in Nederland waarmee een deel van de bevolking gratis kan reizen. In Belgie is men daar al langer mee bezig. Het gebruik van het openbaar vervoer is daar toegenomen, terwijl het autobewegingen significant is afgenomen. Zelfs de opbrengsten zijn gestegen. Dit omdat ook het voorzieningen niveau is uitgebreid. Jongeren kunnen er voor € 150,- een eigentijdse jaarkaart kopen. Het zelfs "cool" er eentje op zak te hebben. Ook op 1 april is men in Engeland gestart met openbaar vervoer voor de vijfenzestigplussers. Ierland heeft al langer een dergelijke regeling, vanaf 66 jaar mag daar zonder te betalen een reis per openbaar vervoer gemaakt worden. Nu is Nederland aan de beurt met Ameland als koploper.
Michiel van Hulten is een warm pleitbezorger van openbaar vervoer. Om argumenten hiervoor naar voren te brengen heeft hij het boek "gratis" openbaar vervoer geschreven.


Onderzoek naar Dijkdoorbraken

Leeuwarde 5 april De provincies Fryslân en Groningen, de Friese en Groningse waterschappen en Rijkswaterstaat Dienst Weg en Waterbouwkunde laten onderzoeken hoe een overstroming verloopt bij het falen van de zeedijken. De onderzoeksresultaten kunnen een belangrijke rol spelen bij de voorbereiding van rampenbestrijdingsplannen en bij de discussie over het nut en de eventuele verbetering van tweede waterkeringen.
Om inzicht te krijgen in de gevolgen van een doorbraak van zeedijken wordt met een computermodel het verloop van overstromingen gesimuleerd. In het onderzoek zijn een aantal locaties geselecteerd waar de zeekering doorbreekt. Hiermee wordt inzicht verkregen in de snelheid waarmee een gebied overstroomt, welke gebieden als eerste onderlopen en hoe hoog het water komt te staan. Van belang daarbij zijn de hoogteligging, het grondgebruik, de ligging van waterlopen en de aanwezigheid van kaden, oude dijken en hoger gelegen wegen, die het water tijdelijk kunnen keren. De kans op een doorbraak van de Friese en Groningse zeedijken is normaal gesproken niet groot. Een overstroming met slachtoffers en schade is echter nooit geheel uit te sluiten. Mocht er in de toekomst een zeedijk doorbreken, dan kan een crisisteam snel een betrouwbare inschatting maken van de omvang van de ramp en bijvoorbeeld besluiten tot evacuatie van gebieden.
Andere dijken In Fryslân hebben tweede waterkeringen een officiële status. In Groningen bestaan ze vaak nog wel, maar hebben ze geen functie meer als tweede kering. Het onderzoek zal de invloed van deze keringen op het verloop van een overstroming in beeld brengen. Zo kunnen de partijen bepalen of een tweede waterkering noodzakelijk, wenselijk of misschien overbodig is. Verder wordt de invloed van bijvoorbeeld boezemkeringen en op hoogte aangelegde (spoor)wegen op een overstroming in beeld gebracht.
Veiligheid Nederland in Kaart (VNK) De Unie van Waterschappen, het Rijk en de 12 provincies hebben afgesproken om de Veiligheid van Nederland in Kaart (VNK) te brengen. Doel van VNK is om voor heel Nederland de overstromingskansen en de gevolgen van overstromingen te berekenen en aan de hand daarvan overstromingsrisico's vast te stellen. Met dit onderzoek voor Fryslân en Groningen wordt hieraan bijgedragen. Omdat water zich niet laat tegenhouden door een provinciegrens, worden zowel Groningen als Fryslân in dit onderzoek meegenomen. De opdracht is gegeven aan ‘HKV lijn in water’ uit Lelystad. De onderzoeksresultaten worden in september 2006 verwacht.


Gezondheidsproblemen Anita Andriessen


Leeuwarden. 5 april
Gedeputeerde Anita Andriesen is in het ziekenhuis onderzocht. Dinsdagochtend 4 april werd bekend dat er opnieuw kanker is aangetroffen. Er zal zo snel mogelijk vervolgonderzoek plaatsvinden en een behandelingsplan worden opgesteld. Anita Andriesen gaat de strijd met kanker weer aan, voor zover mogelijk blijft ze haar werkzaamheden als bestuurder van de provincie Fryslân uitvoeren.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
Anita Andriesen opent de mosterdmolen op Ameland
© 2004 foto: Jan Spoelstra
Sirene's zwijgen op de eerste maandag

Ameland 3 april Niet iedereen stonden erop te wachten, velen is het ontgaan. Op eerste maandag van de maand om klokslag 12:00 uur worden we herinnerd aan allerlei onheil. Vandaag gingen ze niet, de sirene's voor testalarm van het Waarschuwings- en Alarmeringsstelsel. Het schijnt een technisch probleem te zijn. Het stille alarm fuctioneerde wel. Nu is het wachten op maandag 1 mei voor het volgende testalarm.


Begint het Fryske Gea gebied direct na Buren?.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Bord Fryske Gea

Buren. 1 april
Het noordelijkste bordje einde bebouwde kom Buren is sinds 1 april afgedekt met een bordje "Welkom bij het Fryske Gea". Deze 1 april grap heeft een ondertoon. Sinds het Fryske Gea haar beheersgebied heeft uitgebreid tot paal 17 vrezen een aantal Amelanders voor de vrijheid om te gaan waar zij zouden willen. Ze ervaren dat een steeds groter deel van Ameland afgesloten wordt, c.q. beperkt toegankelijk is.
Met deze "1 Aprilgrap" willen ze hierop de aandacht vestigen.


Opening bijzondere beeldentuin op Ameland.

Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

Eén van de schulpturen van het collectief H. M. Adder

Ballum. 1 april

In de gemeentelijke tuinen is een beeldentuin ingericht. Als eerste exposeert er het beeldhouwerscollectief H.M.Adder. Hun werk behoort tot de kunststroming het "non-materialistisch fantasisme". Ze kan worden gezien als voortzetting en een meer extreme vorm van het dadaisme uit het begin van de vorige eeuw.
In een subtiele beeldtaal proberen zij de toeschouwer op het verkeerde been te zetten. De expositie duurt nog tot de volgende kunstmaand. Voor een rondleiding met de gemeentegids kunt u contact opnemen met het gemeentehuis tijdens de openingstijden.


De mooiste dag in uw leven op Ameland.


Nes. 1 april
Steeds meer bruidsparen woonachtig buiten Ameland geven op de Waddendiamant elkaar het ja-woord. Vooral de prachtige gemeentelijke trouwlocaties, zoals het doopgezinde kerkje in Nes of die op het Oerd, zijn erg in trek. Wat nog meer meespeelt is de eenvoud waarmee een horeca gelegenheid voor een receptie of een verder feest te bespreken is.
Bovendien wat is er meer romantisch dan op een Waddeneiland in het huwelijk te treden.

De bruid wacht op haar aanstaande man
in Hotel Nobel.
De bruidsjurk werd ontworpen en vervaardigd door Victor Wedding Design uit Rotterdam
De bruid werd gefotografeerd door fotograaf Jan Spoelstra.

© 2006 foto: Jan Spoelstra
Ameland (©2006 www.janspoelstra.nl

Bus rijdt over Buren dankzij ondernemers

Ameland (©2003 Jan Spoelstra / e-comm.nl
© 2006 foto: Jan Spoelstra

De bus van de boot onderweg naar Buren.

Buren. 1 april
Ameland heeft een uniek openbaar vervoersconcept. Vanaf vandaag rijdt lijn 132 mede dankzij Recreatieoord Klein Vaarwater , ´t Amelander Paradijs, Camping Kiekduun, en Strandhotel Buren aan Zee door Buren. De rit duurt tevens 10 minuten korter. Voor de vijfenzestigplussers is er een extra voordeel; zij mogen voor niets mee.


All pictures are copyrighted.
Without a permission in writhing you are not allowed to use any picture on this site
See also the disclaimer